در آستانه انتخابات ۱۳۹۶ و در حالی که رقابت ۶ نامزد اصلی برای تصدی دولت آینده هر روز داغ تر می شود، به گفت وگو با اهالی فرهنگ نشستیم و خواست های فرهنگی آنان را از دولت آتی جویا شدیم. فرهنگ سیاسی نشود و امور فرهنگی را به اصناف بسپاریم به گزارش پایگاه خبری […]
در آستانه انتخابات ۱۳۹۶ و در حالی که رقابت ۶ نامزد اصلی برای تصدی دولت آینده هر روز داغ تر می شود، به گفت وگو با اهالی فرهنگ نشستیم و خواست های فرهنگی آنان را از دولت آتی جویا شدیم.
فرهنگ سیاسی نشود و امور فرهنگی را به اصناف بسپاریم
به گزارش پایگاه خبری سیده آمل ، «عبدالجبار کاکایی» شاعر، نویسنده، منتقد ادبی و زبان شناس، در خصوص انتظار خود از دولت آتی برای عملکرد در حوزه فرهنگ گفت: فرهنگ نباید هیچ گاه وجه المصالحه مسایل سیاسی شود.
او با تاکید بر لزوم افزایش آزادی بیان برای رشد خلاقیت های هنری افزود: دولت آتی باید امور فرهنگ و هنر را به اصناف بسپارد و تولی گری خود را در امور فرهنگی کمتر کند. به نظر من اینها کمترین توقعاتی است که جامعه هنری از دولتی که بر سر کار می آید دارد.
کاکایی در ادامه با اشاره به اینکه در دولت یازدهم برای بهبود وضعیت فرهنگ و هنر تلاش های زیادی انجام شد، ادامه داد: دولت های معتدل و اصلاح طلب همواره برای هنرمندان بهتر بوده اند و عملکرد موثرتری در حوزه های مختلف فرهنگی داشته اند. برخی دولت های دارای گرایش های تندتر، نگاه خوبی به حوزه فرهنگ و هنر نداشته و علاقه ای به رشد امور فرهنگی ندارند و بیش از همه سعی دارند نهادهای هنری و فرهنگی را به مبلغان عقاید خود تبدیل کنند. ایجاد تکلیف برای اهالی فرهنگ و افزایش فشار و سانسور معمولا در این دولت ها بیشتر می شود.
به باور این شاعر، حمایت گسترده هنرمندان از دولت های اصلاح طلب هم نشانه این است که این گرایش فکری بیشتر پاسخگوی نیازهای جامعه هنری و فرهنگی کشور است.
افزایش حمایت های دولتی از هنرمندان
«حبیب اسماعیلی» تهیه کننده و بازیگر سینما و تلویزیون، افزایش حمایت های شغلی از اهالی فرهنگ و هنر را مهم ترین خواست خود از دولت آتی عنوان کرد.
مدیر شرکت «رسانه فیلمسازان مولود» با تاکید بر اینکه خواست اهالی فرهنگ و هنر در وهله اول این است که این عرصه بیشتر جدی گرفته شود، گفت: شمار زیادی از اهالی فرهنگ و هنر از جمله فعالان هنرهای نمایشی امنیت شغلی ندارند و از مشکلات عدیده ای برخوردار هستند. در چند سال اخیر دولت تلاش خود را کرد تا شرایط برای اهالی فرهنگ از اهالی سینما گرفته تا تئاتر، نقاشی و رسانه بهتر شود. با این حال من فکر می کنم دولت آتی باید برای آتیه هنرمندان و امنیت شغلی آنان اهمیت بیشتری قایل شود.
ایجاد فضای کاری امن برای هنرمندان و احترام به تصمیم نهادهای فرهنگی
اسماعیلی بر اهمیت ایجاد فضای امن برای فعالیت اهالی فرهنگ و هنر تاکید کرد و گفت: آرزوی دیگر من این است که دولت آتی از آزادی و امنیت فعالیت اهالی فرهنگ و هنر حمایت کند.
تهیه کننده فیلم سینمایی «قرمز» اضافه کرد: در شرایطی که به موجب گستردگی شبکه های ارتباطی ماهواره ای و مجازی نمی توان انتقال اطلاعات را کنترل کرد، برخورد سلبی با فرهنگ با اعمال ممیزی یا اعمال سلیقه، رویه مناسبی نیست و مانع ورود ما به رقابت های جهانی در عرصه فرهنگ می شود.
او در ادامه با تاکید بر اینکه نباید آزادی عمل اهالی فرهنگ را به ولنگاری تعبیر کرد، خاطر نشان کرد: اهالی فرهنگ و هنر تمام خط قرمزها و باید و نبایدها را می دانند و در کار خودشان حرفه ای هستند از این رو دولت ها نباید نگران گذشتن از خط قرمزها باشند و با این دلیل برای اهالی هنر محدودیت ایجاد کنند.
اسماعیلی با یاداوری این نکته که محدودیت های بی جا در عرصه فرهنگ و هنر از خلاقیت و تولید آثار ارزشمند می کاهد، افزود: مهم ترین دلیل رشد فیلم هایی طنز و کمتر شدن فیلم ها با سوژه های مهم اجتماعی در سال های گذشته، فشارهایی است که از هر طرف به سینما وارد می شود و نمی گذارد فیلمسازان سراغ سوژه های اجتماعی بروند زیرا آنان از توقیف شدن فیلم خود و ضرر مالی و روحی وحشتناکی که همین توقیف ایجاد می کند هراس دارند. از این رو در دولت آینده باید ترتیباتی اتخاذ شود که اهالی فرهنگ و هنر بتوانند آزادانه تر به تولید محتوا بپردازند و جذب مخاطب داشته باشند.
این تهیه کننده با تاکید بر اینکه سازمان های فرهنگی باید حرف نهایی را در امور فرهنگی بزنند، اضافه کرد: دولتی که سرکار می آید باید از اهالی فرهنگ و هنر حمایت همه جانبه به عمل اورد. سازمان های فرهنگی باید حرف نهایی را در امور فرهنگ و هنر بزنند. چند شاخه بودن تصمیم گیری ها در حوزه فرهنگ باید اصلاح شود. وقتی شورای عالی فرهنگ و وزارت فرهنگ و ارشاد داریم که به طور قانونی متولی اصلی فرهنگ در کشور هستند، درست نیست که نهادهای مختلف به اعمال نظر در امور فرهنگی بپردازند.
وی افزود: باید برای امضاهای مسوولان فرهنگی اعتبار قایل باشیم و نهادهای غیرمرتبط از اعمال نظرهای سلیقه ای که به فرهنگ و هنر ضربه می زند دست بردارند.
فرهنگ به عنوان یکی از مهم ترین عرصه های زندگی اجتماعی، نقش موثری در شکل دهی فرهنگ عمومی جامعه دارد و بالندگی آن می تواند به بالندگی اخلاق جامعه منجر شود. با زبان فرهنگ است که می توان چالش های جامعه را بیان کرد و همزمان راهکارهای خوبی برای رفع آنها ارایه کرد. عنصر فرهنگ نقش موثری در ایجاد آگاهی اجتماعی دارد و استفاده درست از این عنصر می تواند در بلند مدت موجب رشد و اعتلای جامعه شود. بستن دست و زبان فرهنگ بی شک در رشد طبیعی و ارتقای سطح آگاهی و دانش جامعه ضربه خواهد زد. از این رو توجه دولت ها و تلاش آنها برای باز کردن گره های حوزه فرهنگ از اهمیت ویژه ای برخوردار است