بررسی عملکرد دستگاههای نظارتی در ساختو ساز
- شناسه خبر: 17298
- تاریخ و زمان ارسال: 2 آذر 1396 - 08:33
بنا به ادعای کارشناسان، برنامهریزی برای کاهش هزینههای ساخت از متری ۶۰۰ هزار تومان به ۳۰۰ هزار تومان و کاهش نرخ نظارت از متری ۲۴ هزار تومان به متری ۳۰۰۰ تومان از دلایل کاهش تاب آوری واحدهای مسکن مهر بوده که اثر خود را حداقل در چهار زلزله اخیر نشان داده است.
به گزارش واحد خبری سیده آمل ، آخرین آمارهای رسمی می گوید ۴۷۴ نفر در زلزله استان کرمانشاه جان خود را از دست دادند. البته به گفته امام جمعه پاوه، این تعداد کشته افرادی هستند که گواهی فوت برای آنها صادر شده و تعدادی از افرادی که در روستاها جان باختند، بدون گواهی فوت دفن شدند. با این حساب می توان نتیجه گرفت تعداد جان باختگان بیش از اعلامهای رسمی است. اما نکته غم انگیز حادثه این است که آمار قربانیان می توانست کمتر از یک دهم این تعداد باشد؛ اگر ایمنی ساخت و ساز رعایت میشد.
در شرایطی که برخی سعی دارند بقبولانند عواملی همچون شدت زلزله ۷.۳ ریشتری و سطح بالای آبهای زیرزمینی عامل تخریب واحدهای مسکونی بوده، کارشناسان میگویند اگر استانداردهای حداقلی در ساخت و سازها رعایت میشد، میزان تلفات به کمتر از ۵۰ نفر میرسید. گفته میشود تنها در مسکن مهر (احتمالا خودمالکی) سرپل ذهاب ۱۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. چنین فاصله معناداری بین آنچه اتفاق افتاده و آنچه باید اتفاق میافتاد، اگر ناشی از قصور در انجام وظایف مهندسی، بیتوجهی به کیفیت و کاهلی در نظارت نیست چه علت دیگری میتواند داشته باشد؟!
کیفیت پایین بلوکهای مسکن مهر
بر اساس یافتههای به دست آمده از مطالعات میدانی محققان در استان کرمانشاه، بیشترین خرابی ساختمانها در مسکن مهر گزارش شده که این تجربه در زلزله وزرقان نیز وجود داشته است. بهنظر میرسد ساختمانهایی که حداقلهای مهندسی را رعایت کرده بودند، سالم مانده یا آسیب کمی دیدهاند.
گسترش خرابیها بهویژه در مسکن مهر سرپل ذهاب و سایر ساختمانهای تازهساز به دلیل کیفیت بد ساخت این بناها مشاهده میشود. این سازهها علاوه بر اینکه در معرض یک زلزله شدید با بزرگی ۷.۳ و در نزدیکی پهنه گسل اصلی قرار گرفتهاند، با کیفیت بد سازه نیز مواجه هستند.
مهدی زارع ـ استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزله و مهندسی زلزله ـ با ابراز تأسف از اینکه کیفیت بد مسکن مهر مجددا خود را در زلزله کرمانشاه نشان داد، بیان میکند: “در زلزلههای سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۳ ورزقان نیز دو تجربه تلخ قبلی ما از عملکرد واحدهای مسکن مهر بودهاند.”
به گفته وی، حدود ۱۰۰ نفر از ۲۵۰ کشته شده شهر سرپل ذهاب، مربوط به ساکنان مسکن مهر است و بقیه در سایر بناهای بعضا نوساز ویرانشده جان خود را از دست دادهاند.
مروری بر زمین لرزه های قبل هم نشان میدهد که واحدهای مسکن مهر نسبت به سایر واحدها که استانداردهای حداقلی را رعایت کردهاند، دچار تخریب بیشتری شده است. در زلزله مرداد ۱۳۹۱ ورزقان در آذربایجان شرقی به واحدهای در حال ساخت مسکن مهر خسارت وارد شد. در زلزله مرداد ۱۳۹۳ مورموری در آبدانان، بسیاری از سازه های مسکن مهر دچار آسیب جدی شدند. در زلزله ۱۳۹۲ بستک در هرمزگان، مجتمع مسکن مهر ۲۰۰ واحدی آفتاب و مسکن مهر ۴۰۰ واحدی آشیانه خسارت دیدند. در زلزله اخیر بجنورد در اردیبهشت ۱۳۹۵ نیز ساختمان های مسکن مهر آسیب جدید دیده و غیرقابل سکونت شدند.
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد