کنس دشو فرآورده جنگلی
- شناسه خبر: 37698
- تاریخ و زمان ارسال: 11 دی 1348 - 01:50
- نویسنده: گلناز پیغمبرزاده
کنس دشو فرآورده جنگلی
کِنِس، کِندِس یا کاندِس با نام علمی(Mespilus germanica) در زبان محلی مازندرانی نام گونه ای از میوه جنگلی است که نام فارسی آن ‘ازگیل جنگلی یا ازگیل وحشی جنگلی’ و هم خانواده با سیب، گلابی، به ، زالزالک و گلابی وحشی است.
میوه ازگیل دارای گوشتی اسیدی و هسته های بسیار سخت است و به همین دلیل تا خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست ولی گوشت آن پس از رسیدن از رنگ سفید به قهوه ای تغییر می کند و کاملا نرم و شیرین می شود.
به گزارش پایگاه خبری سیده آمل: هر ساله از اواسط پاییز تا اوایل زمستان با به بار نشستن درختان ازگیل یا به گویش مازندرانی ‘کنس’ درجنگل های مازندران، مردم محلی جمع آوری و پختن این میوه وحشی و خودرو رابرای تهیه نوعی ترشی بنام ‘کنس دشو’ آغاز می کنند.
کنس دشو فرآورده جنگلی
چیدن یا جمع آوری کنس تا خارج کردن آن از جنگل، تمیزکردن، شستن، پخت و فراوری آن در میان مردم مازندران فرایندیست که به صورت خانوادگی یا توسط اهالی محل و همسایه ها انجام می شد.
رسم زیبای همبستگی در جشنواره های محلی
کنس چینی همواره با رسوم خاصی همراه است که گذشت زمان آن را تبدیل به آیینی پیوند دهنده اعضای خانواده های روستایی جنگل نشین و نزدیکی و قرابت قبایل استان مازندران با یکدیگر شده است.
یکی از مناطقی که از سالیان بسیار دور این سنت دیرینه را همچنان مانند گذشته انجام می دهد منطقه چلاو از توابع بخش امامزاده عبدالله شهرستان آمل هست.
که درقالب جشنواره کنس دشو اهالی روستاهای چلاو و سنگچال در مدرسه محل به گردهم آمده و با برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و آواهای بومی محلی ازگیل های چیده شده از جنگلهای هیرکانی منطقه را بعداز شستن و پختن به درون کیسه ریخته و سپس صاف شده آن را دوباره می پزند تا بصورت رب درآید که بعداز این فرآوری رب حاصل را به زبان محلی کنس دشو می نامند.
این رب با طبع خنک و سرد در طب سنتی بعنوان فرآورده غذایی برای زخم دهان و آسیب های کبد، فشارخون و قند خون و چربی خون بسیار مفید است.
صنایع تبدیلی از ازگیل جنگلی یا کنس
هرساله در فصل پاییز اهالی و زنان روستاهای منطقه چلاو از طریق چیدن این محصول درآمد خوبی را با تهیه رب، شوری ، سرکه ازگیل و ترشی کسب می کنند .
آشنایی با دهستان چلاو
درحاشیه این مراسم مهدی نعیمی عمران، دهیار روستای سنگچال ازدهستان چلاو با بیان اینکه دهستان چلاو نام دهستانی در بخش امامزاده عبدالله شهرستان آمل است، افزود: درحال حاضر جمعیت این دهستان با (۱۱۵۴ خانوار) بیش از ۵هزارنفر هست.
به گفته نعیمی:این دهستان از سمت راست شامل: روستاهای پاریمه، پاشاکلا، تیار، نجارکلا، هست و از سمت چپ روستاهای گنگرجکلا، چمه بن، زرخونی، گت کلا و سنگچال از با صفاترین و خوش آب و هوا ترین روستاهای بخش امامزاده عبدالله است که با چشم انداز فوق العاده ای که ایجاد کرده پذیرای توریست هایی است که جهت استراحت و استفاده از آب و هوا همچنین محیطی سالم به این ناحیه سفر می کنند که انتظار می رود درپایان سفرخود محیط زیست ما را همچنان پاکیزه به اهالی محل تحویل دهند تا در سفرهای بعدی پذیرایی بهتر و شایسته تری شوند.
این دهیار فعال با تقدیر از زحمات اهالی و دهیاران دهستان چلاو برای برپایی هرساله جشنواره کنس دشو، به قدمت تاریخی تهیه کنس دشو اشاره و تصریح کرد: این جشنواره هرساله به همت اهالی مردم روستاهای دهستان چلاو برگزار می شود به همین خاطر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان آمل به دلیل تاریخچه این مراسم در دهستان چلاو بر آن شد تا برای حفظ فرهنگی هنری برای این سنت دیرین بنام چلاویها تمبرکنس دشو را به ثبت ملی برساند تا نسل های آینده همچنان از میراث خود یادکرده و با برپایی این مراسم آن را به آیندگان انتقال دهند.
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد